dijous, 29 de febrer del 2024

8 de març

 

8 DE MARÇ

PER QUÈ ÉS CELEBRA EL 8 DE MARÇ EL DIA DE LA DONA?

El 8 de març és el dia de la dona perquè en el 18 de març de 1857, va tenir lloc la primera manifestació de dones treballadores. Unes dones que treballaven a la indústria tèxtil a Nova York,, que eren anomenades «garment workers» en anglès, van organitzar una vaga. Lluitaven perquè hi hagués salaris més justos i condicions laborals més humanes. Tot i això, al moment d'alçar la veu, el cap de l'empresa va incendiar la fabrica amb les dones a dins, van morir 146 persones i moltes van sortit ferides.
El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per les Nacions Unides el 1975.


5 DONES QUE VAN MARCAR LA HISTÒRIA


Virginia Woolf (1882-1941) 

Adeline Virginia Stephen, més coneguda com a Virginia Woolf va ser una escriptora i editora anglesa. Va néixer el 25 de gener del 1882, Kensington, Londres, Regne Unit i es va suicidar el 28 de març del 1941, Ouse, Regne Unit. Defenia la independència intelectual i l'economia de les dones. Es va atrevir a escriure sobre les injustícies sexuals, intel·lectuals i polítiques que existien cap a les dones en una època on això era impensable.



Coco Chanel (1883 – 1971)


Gabrielle Chanel va néixer el 19 d’agost del 1883 Saumur, França i va morir el 10 de gener del 1971 en Ritz París, França. Va
 ser la dissenyadora que va canviar el concepte del vestit per a la dona de la seva època, introduint-la en una nova visió amb més llibertat. Coco Chanel, amb els seus dissenys icònics, va crear una de les cases de moda més importants de l'actualitat. També defensava la idea d'estimar qualsevol persona sense importar el sexe, fins i tot va tenir nombrosos amants homes i dones sense avergonyir-se'n.



Frida Kahlo (1907 – 1954)

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón va néixer el 6 de juliol del 1907 en Coyoacán, Mèxic i va morir  el 13 de juliol del 1954 en Coyoacán, Mèxic. El seu gran èxit va ser convertir-se en un símbol feminista, ja que va reivindicar el paper de la dona a la societat i va trencar amb els cànons de dibuix, mitjançant els quals, les dones es representaven segons les figures masculines.



Rosa Parks (1913-2005)


Rosa Louise McCauley Parks​ va néixer el 4 de febrer de 1913 en Tuskegee, Alabama, Estats Units i va morir el 24 d'octubre de 2005 en Detroit, Míchigan, Estats Units. Va ser una figura clau en la lluita pels drets civils dels afroamericans als Estats Units. Tot i que la seva acció no va estar directament relacionada amb el feminisme, el seu acte de desobediència civil va tenir un impacte significatiu en la lluita per la igualtat de gènere.



Audre Lorde (1934-1992)


Audre Geraldine Lorde va ser una escriptora afroamericana, feminista, lesbiana i activista pels drets civils. Va néixer el 18 de febrer del 1934 en Harlem, Nova York, Estats Units i va morir el 17 de novembre del 1992 en Santa Cruz, Illes Verges. Va dedicar la seva vida i el seu talent creatiu a enfrontar i abordar les injustícies del racisme, el sexisme, el classisme i l'homofòbia. Va ser una veu important en la lluita per la igualtat de gènere i va defensar la importància de la interseccionalitat en el feminisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada