dimarts, 16 de gener del 2024

Carnestoltes

CARNESTOLTES


ORIGEN

L’origen del carnestoltes no és sap segur. Hi ha qui diuen que l'origen del Carnestoltes es remunta a més de 5.000 anys i alguns altres el situen a l'Imperi Romà, ja que està relacionat amb les Saturnals que eren unes festivitats realitzades en honor al déu Saturn. Altres, el situen a Grècia, ja que també celebraven unes festes similars on es venerava Dionisio.

Totes aquestes festivitats tenien en comú l'època de la seva celebració: febrer, una època de transició de l'hivern a la primavera i en què tenien lloc ritus de purificació, coincidint amb els darrers dies de la letargia hivernal de la natura, ja que es creia que el déu Saturn vagava per la terra tot l'hivern i que necessitaven els rituals i ofrenes per portar-lo a l'inframón per començar la collita d'estiu. Per això, amb banquets, balls i vestits amb robes i màscares que personificaven aquest déu, celebraven l'abundància de la terra deixant de banda les obligacions i les jerarquies, per establir durant uns dies i després tornar a l'ordre.


5 CURIOSITATS

  • La primera marchinha de Carnaval la va crear una dona.

  • Carnaval significa “abandonar la carn”: El terme “Carnaval” té el seu origen en l'expressió llatina carnem levare, el significat del qual és “abandonar la carn”.

  • El Carnaval també és una crítica social: el Carnestoltes ha servit de plataforma per a la crítica i la sàtira de la situació política, social i econòmica de les regions on se celebra. Per exemple, les disfresses de caricatures de polítics serveixen a aquest propòsit, així com molts altres que es burlen dels absurds de la societat.

  • Prohibit a Espanya: Durant la dictadura franquista, el carnestoltes estava prohibit a causa del seu caràcter festiu i no religiós.

  • Màscares: Es diu que fer servir màscares ajudava els antics romans a ocultar la seva identitat mentre participaven en els rituals d'adoració als déus.


EL CARNAVAL DEL RIO DE JANEIRO

La principal funció del Carnestoltes de Rio, més enllà de la pròpia celebració, és cultural, ja que ajuda a mantenir vives les tradicions històriques del país a través d'un bell recurs artístic que no té igual al món.

Cada any és un dels majors espectacles del món i la seva data de celebració varia cada any. Va ser portat al Brasil per espanyols i portuguesos durant la colonització, barrejant-se amb la cultura autòctona. Actualment, la samba i les desfilades de carrosses són les principals atraccions d'aquesta celebració.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada